Gametitle-FO1Gametitle-FO2Gametitle-FOTGametitle-FO3Gametitle-FNV
Не слід плутати з Репутацією.

« Карма — рідкісна стерво, вірно? »

Майкл Мастерс

Карма (англ. Karma) — характеристика в іграх Fallout, Fallout 2, Fallout Tactics, Fallout 3 та Fallout: New Vegas. Формується з кількості «хороших» і «поганих» справ, скоєних героєм, і ставлення жителів Пусток до них.

Опис Редагувати

Карма являє собою принцип причинно-наслідкового зв'язку намірів персонажа гравця з наслідками його дій, який вимірюється в так званих «окулярах карми». Чим сильніше наміри або дії персонажа (надають більший вплив), тим більше очок карми він отримає або втратить.

Карма поділяється на три типи: добру (добру, позитивну), нейтральну і злий (погану, негативну). Персонаж завжди починає з нульовою, нейтральною кармою. Певні значення карми та її зміни впливають на ставлення неігрових персонажів, можливість взаємодіяти з ними, дають або закривають доступ до певних квестам/локаціях і дозволяють/не дозволяють здійснювати певні дії.

Fallout Редагувати

В Fallout карма складається з:

  • Показника «Репутація (загальна)», який може бути позитивним (хороша карма, чим більше — тим добріше) або негативним (погана карма, чим менше — тим зліші герой);
  • Своєрідних «титулів», пов'язаних з репутацією:
    • Берсерк — за вбивство багатьох персонажів з позитивною кармою;
    • Дітовбивця — за вбивство хоча б однієї дитини;
    • Чемпіон — за вбивство багатьох персонажів з негативною кармою.

Титули впливають на проходження гри. Наприклад, якщо герой — дітовбивця, то йому буде складніше домовитися з багатьма персонажами, особливо в Хабе.

Зміна карми Редагувати

Кожне вбивство доброго чи злого істоти збільшує відповідний лічильник.

  • Кожне друге вбивство доброго істоти зменшує карму на 1;
  • Кожне шосте вбивство злого істоти збільшує карму на 1.

Крім цього, карма може змінюватися при виконанні квестів.

Fallout 2 Редагувати

В Fallout 2 в карму додали:

  • репутацію для кожного окремого поселення — свій лічильник карми, що показує, як до головного героя відносяться в цьому місці;
  • групу нових титулів;
  • звання в залежності від поточного рівня карми.

Нейтральна карма Редагувати

Файл:Wanderer.png

Гра починається з цим статусом, карма = 0. Він залишається таким, якщо Карма головного героя варіюється від -249 до 249 очок включно.

Позитивна карма Редагувати

Звання Захисник Щит надії Страж Пусток Спаситель проклятих
Знак карми DEFENDER SHLDHOPE GUARDIAN 140 px
Ваша Карма 250...499 очок 500...749 очок 750...999 очок 1000 і більше очок
Ефект +5 ставлення +10 ставлення, +2 КБ +15 ставлення, +4 КБ,
+2 очка збитока на потрапляння
+20 ставлення, +8 КБ,
+3 очки збитока на потрапляння

Негативна карма Редагувати

Статус Зрадник Меч відчаю Біч Пусток Сатанинське поріддя
Знак карми BETRAY DESPAIR SCOURGE DEMON
Ваша карма
Ефект -5 ставлення, +4 ОЗ -10 ставлення, +8 ОЗ -15 ставлення, +14 ОЗ,
+1 очко збитока на потрапляння
-20 ставлення, +22 ОЗ,
+2 очка збитока на потрапляння

Зміна карми Редагувати

Карма змінюється наступним чином:

  • вбивство доброго істоти зменшує карму на 10;
  • вбивство дитини зменшує карму на 15;
  • вбивство нейтрального істоти на карму не впливає;
  • вбивство злого істоти збільшує карму на 5.

Крім цього, карма змінюється за виконання квестів. Знак зміни залежить від конкретного квесту або способу його виконання.

Fallout Tactics Редагувати

В Fallout Tactics залишилася репутація у вигляді військового звання в Братство Сталі, а також карма і її звання, аналогічні Fallout 2, під назвою «Репутація». Нейтральне звання карми називається «Воїн» замість «Подорожній».

Fallout 3 Редагувати

Отримання хорошої карми у Fallout 3 і Fallout: New Vegas Отримання поганої карми у Fallout 3 і Fallout: New Vegas
FO3PositiveKarmaPoints
FO3NegativeKarmaPoints

ЗFallout 3 прибрали «карму для поселень» і «титули». Карма як і раніше, вимірюється в окулярах, але чисельне значення карми герою не показується — тільки звання («Вартовий», «Посланець» і т. д. — добра карма; «Подорожній», «Городянин» і т. д. — нейтральна карма; «Хуліган з Сховища», «Гроза Людства» і т. д. — зла карма) і статус карми («Дуже добрий», «Добрий», «Нейтральний», «Злий», «Дуже злий»). Звання залежить від «знака» карми і рівня персонажа (наприклад, статус карми «Добрий (Дуже добрий)» — герой 6 рівня — звання «Миротворець»). Список звань за карму і за рівнями див. нижче.

Можна використовувати консольну команду player.getav karma, щоб дізнатися поточне чисельне значення карми.

Населення по-різному реагує на персонажа в залежності від його карми. Наприклад, якщо Подорожній зі статусом карми «Дуже добрий» з'являється в Мегатонне, то один з безіменних мешканців Мегатонни щодня буде говорити з ним і дарувати йому різні речі: боєприпаси, їжу або медикаменти. Персонаж зі статусом карми «Дуже злий» буде мати кілька більш «теплий» прийом у Парадіз-Фоллзе.

Якщо статус карми Подорожнього стає «Добрий», то він стає об'єктом полювання найманців зКіготь» (навіть якщо його статус карми знову стане «Нейтральний» чи «Злий»). В іншому випадку, якщо статус карми стане «Злий» — Подорожній стане об'єктом полювання Регуляторів, навіть якщо його карма потім знову прийме статус «Нейтральний» чи «Добрий». Персонаж, який був і «Добрим», і «Злим», одного разу може зіткнутися з одночасною атакою і найманців «Кіготь», і Регуляторів, які можуть спочатку атакувати один одного.

Гра починається з нульової кармою, і її підвищення чи пониження залежить від дій головного героя. Існує 5 рівнів карми:

  • від -1000 до -750 : Дуже злий;
  • від -749 до -250 : Злий;
  • від -249 до +249 : Нейтральний;
  • від +250 до +749 : Добрий;
  • від +750 до +1000 : Дуже добрий.

Доброго Редагувати

Наступні присуджуються звання, якщо карма більше +250 пунктів.

Рівень Звання
1 Захисник з Сховища
2 Мученик з Сховища
3 Часовий
4 Борець
5 Посланець
6 Миротворець
7 Рейнджер Пусток
8 Страж *
9 Захисник
10 Ідеал
11 Столичний хрестоносець
12 Паладин
13 Легенда Сховища
14 Посол доброї волі *
15 Міська легенда
16 Герой Пусток
17 Прапор Пусток
18 Спаситель Пусток
19 Диво Господнє
20 Остання надія людства *
21 Воскреситель віри
22 Приклад самовідданості
23 Пастир
24 Друг людей
25 Поборник справедливості
26 Символ порядку
27 Вісник спокою
28 Світлоносець
29 Земний Ангел
30 Месія

* Рівні 8, 14 і 20 — досягнення.

Нейтральний Редагувати

Наступні присуджуються звання, якщо карма знаходиться між -249 і +249 пунктами.

Рівень Звання
1 Мешканець Сховища
2 Вигнанець з Сховища
3 Шукач
4 Странник
5 Громадянин
6 Приключенец
7 Бродяга Пусток
8 Найманець *
9 Охоронець
10 Свідок
11 Столичний посередник
12 Зберігач
13 Спадкоємець Сховища
14 Еталон виживання *
15 Міська казка
16 Блукач Пусток
17 Очевидець
18 Спостерігач Пусток
19 Надлюдина
20 Особа людства *
21 Солдат удачі
22 Барига
23 Егоїст
24 Індивідуаліст
25 Найману герой
26 Зразок байдужості
27 Любитель розкоші
28 Грошовий мішок
29 Сірий мандрівник
30 Істинний смертний

* 8, 14, 20 рівень — досягнення.

Злий Редагувати

Наступні присуджуються звання, якщо карма нижче -250 пунктів.

Рівень Звання
1 Хуліган з Сховища
2 Відступник з Сховища
3 Авантюрист
4 Грабіжник
5 Жирний кіт
6 Мародер
7 Пірат Пусток
8 Розбійник *
9 Загарбник
10 Покидьок
11 Столичний Пахан
12 Осквернитель
13 Бука з Сховища
14 Провісник смути *
15 Міська страшилка
16 Лиходій Пусток
17 Демон
18 Каратель Пусток
19 Втілення зла
20 Бич людства *
21 Провісник року
22 Горевестник
23 Обманщик
24 Князь розбрату
25 Сущий кошмар
26 Посланець хаосу
27 Знаряддя руйнування
28 Викрадач душ
29 Поріддя демонів
30 Диявол

* 8, 14, 20 рівень — досягнення.

Шляхи підвищення і пониження карми в Fallout 3 Редагувати

KarmaF3

Підвищення Редагувати

  • Вбивство злого персонажа або істоти на карму не впливає.
  • Вбивство дуже злого персонажа або істоти: +100 карми.
  • Вчинення доброго вчинку у квесті з різними варіантами проходження: щонайменше +50 карми.
  • Розмінування бомби Мегатонне: якщо розмінувати її безкоштовно можна отримати +200 карми.
  • Пожертвування будь-якої церкви: +1 карми за кожну пожертвувану кришку (якщо немає кришок, можна просто вкрасти річ, яка коштує більше 5 кришок, потім продати її, а виручені гроші пожертвувати. Наприклад, якщо вкрасти предмет вартістю 15 кришок, потім продати його, а виручені кришки пожертвувати церкві, це дасть +15 карми. В результаті додасться +10 карми).
  • Дарування брудної або очищеної води персонажу випадкової зустрічі Бену Кеннингу.
  • Дарування очищеної води будь-якого жебракові води: +50 карми. Домашні роботи Водсворт або Годфрі у Мегатонне/Тенпенні-Тауер дають безкоштовно 5 пляшок очищеної води щотижня, а жебраків легко знайти в околицях Мегатонни, Ривет-Сіті і Тенпенні-Тауер. Це дає практично невичерпне безкоштовний і простий спосіб отримання позитивної карми.
  • Дарування металобрухт Уолтеру водоочисної станції Мегатонни: +10 карми за одиницю.

Зниження Редагувати

  • Вбивство доброго чи нейтрального істоти: -25 карми*
  • Вбивство доброго чи нейтрального персонажа: -100 карми*
  • Вчинення злого вчинку у квесті з різними варіантами проходження: щонайменше -50 карми.
  • Поневолення персонажа з використанням гипнотрона рабського нашийника: -100 карми (поневолення рейдерів — хороший шлях знизити карму і заробити кілька кришок без викликання гніву дружніх персонажів).
  • Крадіжка у незлого персонажа або угруповання: -5 карми за предмет.
  • Поїдання тіла (доступно зі споособностью «Канібал»): -1 карми за тіло.
  • Повторний злом закритого термінала (класифікується як крадіжка, але може бути виконаний ще і ще раз): -5 карми за спробу злому (є невеликий баг, що дозволяє швидко отримати негативну карму цим методом: поки консоль буде від'їжджати на місце — треба клацати/вибирати термінал стільки разів, скільки можливо до тих пір, поки він повністю не закриється. Кожне натискання, поки він відключається, знижує карму на 20-30 пунктів. Термінал з захистом «Дуже легка» знаходиться в «Латунному ліхтарі» в Мегатонне, так що треба тільки мати навичка «Наука» 15 або вище).
  • Виконання всього, про що попросить Бетті у Трэнквилити-лейн: виконавши всі завдання, можна статус карми «Дуже добрий» перетворити в «Нейтральний», не викликавши ворожості населення.
  • Підірвати Мегатонну у квесті «Сила Атома»: -1000 карми, найлегший із можливих шляхів у грі відразу отримати статус карми «Дуже злий» (у варіанті гри для Японії ця можливість вилучена).
  • Запустити вірус ФЕВ в проект «Чистота»: -1000 карми.
  • Завдати орбітальний удар по Цитаделі в ході виконання квесту «Розділяй і володарюй»: -1000 карми.

Для «ручного налаштування» карми можна скористатися консольною командою rewardkarma значення, де значення — це число, на яке потрібно збільшити карму (для зменшення використовується від'ємне число). Зручно використовувати цю команду для відкривання можливості найму постійних напарників.

Fallout: New Vegas Редагувати

Карма у Fallout: New Vegas не відрізняється від карми в Fallout 3, але мало хто буде звертати на неї увагу. У Fallout: New Vegas всі будуть дивитися на репутацію Кур'єра у даній фракції (власне, нагадує Fallout 2). З Кур'єром можуть мати справу і як при кармі дуже злий, так і при нейтральною і доброї.

Приклади прояви Карми:

  • Карма відіграє незначну роль в кінцівках: наприклад доля Тостера Old World Blues залежить від карми.
  • Від неї залежить кінець Fallout: New Vegas та обраної сторони, що перемогла під час Другої битви за дамбу Гувера: наприклад, при виборі за Хауса і закінчення гри зі статусом «Добрий», Хаус буде пишатися своїм протеже», а якщо статус «Злий» — буде ставитися до Кур'єру з побоюванням.
  • Деякі напарники Кур'єра (наприклад, Кесс) будуть незадоволені, що той занадто поганий, кажучи «Ти можеш вести себе краще». Після третьої невдалої спроби напарник йде.
  • Карма грає роль при отриманні Кур'єром на 50 рівні здібностей «Невже ще живий» та «Переродження». lrGametitle-FNV LR
  • Особливість Fallout: New Vegas — карма підвищується при вбивстві диких гулей і Чортів (в режимі скритності).
  • З'являються додаткові репліки в діалозі з персонажами, наприклад діалог з Ланием у другій битві за дамбу.
  • Поняття карми знайоме Джеку з хімічної лабораторії Ред-Року і в діалогах Кур'єр може це використати, так як Джек намагається її не псувати без необхідності.